Belemmerende overtuigingen: hoe bevrijd ik mijzelf daarvan in 7 stappen?

Misschien heb je er wel vaker van gehoord: belemmerende overtuigingen. We hebben ze allemaal: die niet-helpende, beperkte en negatieve gedachten. Ook in de begeleiding in onze trajecten komen we ze tegen bij cliënten. Belemmerende overtuigingen zijn negatieve opvattingen over jezelf en/of de wereld die je onbewust en/of bewust uitdraagt in je leven. Je overtuigingen hebben een sterke invloed op jouw gedrag. Zij geven sturing aan je leven en kunnen je motiveren maar in het geval van belemmerende overtuigingen ook demotiveren. Met andere woorden: ze kunnen je kracht geven in het leven of juist belemmeren. Maar hoe bevrijd je jezelf daar nou van? Door hier juist aandacht aan te geven bij de coaching kun je enorme stappen met elkaar zetten in de zoektocht naar ander werk.

Ook jijzelf kan hier actief mee aan de slag!

7 stappen om jezelf te bevrijden van je belemmerende overtuigingen

  1. Onderzoek welke belemmerende overtuigingen jij hebt (bewustwording)

Gelukkig beschikken wij als mensen over mega computers (lees: onze hersenen) en zijn wij in staat om onszelf te trainen om ons te bevrijden van die belemmerende overtuigingen. Eerst dienen we te onderzoeken van welke belemmerende overtuigingen we regelmatig last hebben. Hieronder staat een lijst met veel voorkomende belemmerende overtuigingen:

  • Daar ben ik veel te oud voor;
  • Ik moet perfect zijn;
  • Niemand wil mij hebben;
  • Ik durf geen risico’s te lopen;
  • Ik ben niet goed genoeg, anderen zijn veel beter;
  • Het lukt mij toch nooit;
  • Ik mag er niet zijn;
  • Ik ben onbelangrijk;
  • Niemand houdt van mij;
  • Ik ben (te) lelijk, te dik of te dun;
  • Ik moet alles onder controle houden;
  • Het leven is zwaar en niet leuk;
  • Succes is niet voor mij weggelegd;
  • Ik kan niet omgaan met conflicten;
  • Ik mag niet falen.

2. Onderzoek in welke situaties je hier last van hebt

Schrijf voor jezelf op in welke situaties je last hebt van deze belemmerende overtuigingen en waar je jezelf dan druk over maakt. Dit mag je hier heel feitelijk gaan beschrijven.

Bijvoorbeeld: Wanneer ik op internet zoek naar een nieuwe baan waar ik nog geen ervaring of opleiding in heb.

3. Onderzoek welke gevoelens en welk gedrag het bij je oproepen

Schrijf voor elke situatie op wat voor gevoel je daarbij krijgt. En daarnaast ook welk gedrag dat in je oproept.

Bijvoorbeeld: ik voel mij dan onzeker en onprettig. Het liefst wil ik niet solliciteren en binnen mijn comfortzone blijven op mijn huidige werk. Ik solliciteer toch maar niet.

4. Onderzoek je gedachten in die situatie

Schrijf voor jezelf op welke gedachten een rol spelen in die situatie (die verantwoordelijk zijn voor je gevoelens en gedrag). Vraag jezelf ook af op dat deze gedachten wel echt waar zijn. Zijn ze 100% waar?

5. Beschrijf wat je wel wilt (gewenste gedrag)

Wat wil je wel voelen en dus anders doen in deze situaties? Omschrijf hoe je je gedraagt in deze (gewenste) situatie.

Bijvoorbeeld: Zelfverzekerd en vol vertrouwen in mijzelf dat ik met mijn enthousiasme en wil om mijzelf te ontwikkelen er zeker een kans is voor mij. Ik blijf solliciteren totdat ik iets vind.

6. Verwissel je belemmerende overtuiging en gedachten

Verwissel je belemmerende gedachten door gewenste gedachten met een positieve formulering. Bijvoorbeeld: Ik heb nog geen concrete ervaring in het vak maar ik kan het wel leren. Daarnaast ben ik er tijdens mijn loopbaan / re-integratietraject achter gekomen dat dit werk past bij mijn kwaliteiten en vaardigheden. Daarom zal er op de arbeidsmarkt een geschikte werkgever voor mij zijn.

7. Oefenen, oefenen, oefenen!

Ga vooral oefenen met de nieuwe gedachten! Wees je bewust in de situaties dat de belemmerende overtuigingen weer opkomen en switch dan naar je nieuwe gedachte die je in de vorige stappen hebt vastgesteld. Werkt het niet? Ga dan terug naar stap 4. Het vergt oefening en discipline. Oefening baart kunst en herhaling een nieuw patroon. Herhaal dit minstens 3 weken.

Je kan meer dan je denkt

Wanneer die belemmerende overtuigingen weg zijn, zie je dat je tot veel meer in staat ben en dat je het zelfvertrouwen krijgt om iets wel te doen, te kunnen of te proberen. Wil jij weten waar je allemaal toe in staat bent en hoe jij jouw ambities en kwaliteiten goed kunt inzetten? Neem dan contact met ons op voor meer informatie over Jobcoaching of geef dit aan bij jouw werkgever en vraag naar de mogelijkheden.

Neem contact op

Wilt u meer informatie ontvangen? Neem dan contact met ons op of vraag vrijblijvend een offerte aan.