De week van de werkstress 2018

De week van 12 tot en met 15 november staat in het teken van de werkstress. In de Week van de Werkstress 2018 ligt de focus op preventie van werkstress en het vergroten van plezier op de werkvloer. Werkstress is niet voor niets een veel besproken thema. Volgens TNO (2014) is werkstress beroepsziekte nummer 1 en heeft meer dan een miljoen Nederlanders last van burn-out klachten. Als werkstress niet op tijd besproken wordt kunnen klachten zich lichamelijk, psychisch of in gedrag uiten en zelfs leiden tot chronische klachten zoals moeheid, depressie en burn-out.

Daarom is het des te belangrijker om te kijken naar de buffers tegen werkstress: wat geeft je werkplezier en wat zorgt ervoor dat je op een gezonde manier met werkdruk kan omgaan? Het initiatief ‘op weg naar duurzame inzetbaarheid’ van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft een aantal tools ontwikkeld die binnen organisaties gebruikt kunnen worden om werkplezier te bevorderen en werkstress bespreekbaar te maken. De koerskaart faciliteert bijvoorbeeld teams om in gesprek te gaan. Met deze kaart loop je een aantal vragen door en wordt er gekeken naar je stress- en energiebronnen. Wanneer merk jij of merken anderen dat je stress ervaart? Waardoor kan je te veel stress ervaren en hoe kan je dat aanpakken? Daarnaast wordt de focus gelegd op het versterken van energiebronnen zoals competenties, autonomie en verbinding: in welke mate past jouw werk bij wat je kunt, ervaar je zelfstandigheid in je werk en krijg je steun en waardering van anderen? Hoe kun je deze energiebronnen vergroten om stress te verminderen of te voorkomen? Deze tool sluit aan bij ons eerder geplaatste artikel over job crafting. Het aanpassen van je werk zodat je werk past bij wie je bent en wat je wilt (of te wel job crafting) houdt in dat je boeiende uitdagingen in je werk opzoekt en je energiebronnen in je werk vergroot. Dit kan zorgen voor meer werkbevlogenheid en minder burn-out!

Met job crafting kan je het beste uit jezelf halen: werk wat past bij je persoonlijkheid, talenten en vaardigheden. Om daar mee aan de slag te kunnen gaan heb je zelfkennis nodig. Puls begeleidt mensen hierin vanuit de gedachte van Human Being Management (HBM). HBM heeft aandacht voor de gehele mens, met zijn of haar natuurlijke kracht en potentieel. Competenties die van nature bij een persoon passen zijn iemands werkelijke kwaliteiten en geven energie. Dit in tegenstelling tot competenties die aangeleerd en ontwikkeld zijn, maar niet goed bij iemand passen. Hier kan iemand heel goed in zijn, maar wordt een valkuil op het moment dat er druk op komt te staan. Deze aangepaste competenties lekken juist energie en kunnen kans op verzuim en burn-out vergroten. Tijdens ontwikkeltrajecten van Puls kan een medewerker ontdekken waar natuurlijke competenties liggen en hoe hij of zij reageert op druk of veranderende omstandigheden, om uiteindelijk duurzame inzetbaarheid te bevorderen. De ACT®-meting die wij tijdens deze trajecten gebruiken geeft hier inzicht in. Deze meting geeft in twaalf minuten zicht op aanwezige talenten en ontwikkelpotentieel. Zo geeft een stuk zelfreflectie op jezelf en het begrijpen van bepaald aangeleerd gedrag je de mogelijkheid om bewust te kiezen voor het inzetten van eigen natuurlijke kwaliteiten in de organisatie. Wat weer leidt tot meer plezier en energie in het werk! Wilt u meer weten over de ACT-meting? Klik dan hier voor meer informatie of neem contact met ons op.

Volgens TNO (2014) hebben werknemers behoefte aan maatregelen tegen werkstress. Wat doet u als werkgever om werkstress tegen te gaan? Geeft u uw medewerkers feedback en aandacht of meer ruimte en vrijheid in de aanpak van het werk? In het kader van de Week van de Werkstress is een werkplezier top 10 ontwikkeld: tips van werkgevers en werknemers die gericht zijn op het verhogen van werkplezier. Nieuwsgierig geworden naar de Week van de Werkstress? Ga hier naar de website van OVAL en zet werkplezier en preventie van werkstress op de agenda binnen uw organisatie.

Neem contact op

Wilt u meer informatie ontvangen? Neem dan contact met ons op of vraag vrijblijvend een offerte aan.