Welkom op optios.nl

Wat we kunnen leren van Barbapapa

Werknemers worden steeds meer op hun eigen verantwoordelijkheid aangesproken als het gaat om Duurzaam Inzetbaar blijven. Zo wil de overheid door de inzet van persoonlijke scholings- en leerbudgetten stimuleren dat werkenden en niet-werkenden zich continu professioneel ontwikkelen en zelf hun professionele inzetbaarheid bevorderen. Maar niet iedereen zit te wachten op een leven lang ontwikkelen. Vooral de groep oudere en laagopgeleide werknemers ziet veranderen en ontwikkelen helemaal niet zo zitten.

Vaak ziet de werkgever en/of de werknemer het zelf al aankomen: het uitvoeren van het eigen werk zou in de toekomst nog wel eens lastig kunnen worden. Of het werk sluit niet meer aan bij de interesses en ambities van de werknemer. Een oorzaak kan zijn dat het werk verandert door ontwikkelingen in de organisatie. Slechts een kleine groep komt dan zelf in actie. Een grote groep werkt door tot het niet meer gaat. Door angst gedreven, bang om te veranderen, vasthouden aan de zekerheid van een vaste baan. Gevolg: functioneren wordt besproken of een ziekmelding volgt. Geen fijn traject, voor zowel de werkgever als de werknemer. Dat moet toch anders kunnen. Volgens Sabien Coenen, Directeur van Optios, is de oplossing simpel: wees als Barbapapa.

Een medewerker die móet veranderen, is als Proteus
Proteus was een Griekse zeegod die kon veranderen van gedaante. Hij wordt gezien als een metafoor voor de moderne loopbaan. Dit metafoor wordt steeds meer gekenmerkt door dynamiek en beweging: een medewerker dient zich constant aan te passen, te ontwikkelen en dus te veranderen. Dit is soms lastig en gaat niet vanzelf. Sterker nog: Proteus wisselde alleen van gedaante als hij onder druk werd gezet of in gevaar was. En dan nog gaf hij zich niet zomaar gewonnen en gaf weerstand. Hij veranderde in een leeuw, draak, stromend water of in vuur; alles om te ontsnappen aan hetgeen hem werd opgelegd. Dit is wat Optios regelmatig tegenkomt bij werknemers die gedwongen worden te veranderen, bijvoorbeeld in spoor 2: het roept weerstand op. Een simpel voorbeeld zijn de Verpleegkundigen die pas nog massaal in protest kwamen toen ze gedwongen werden terug te gaan in de schoolbanken om hun eigen werk uit te mogen voeren.

De medewerker als Barbapapa

Hoe het anders kan, kunnen we leren van Barbapapa. Hij kan ook van gedaante veranderen. Soms omdat er gevaar dreigt, zoals Proteus, maar vooral omdat hij het leuk en nuttig vindt om te doen. Door van vorm te veranderen, lost hij de moeilijkste problemen op. Maar welke vorm hij ook aanneemt, je herkent hem nog altijd als Barbapapa. En dat is het belangrijkste!

Veranderen kan ook leuk en nuttig zijn!
Soms moeten we van vorm veranderen, zodat we mee kunnen bewegen met alle ontwikkelingen. En ondanks dat dat spannend en eng kan zijn, kan dit ook leuk zijn! Misschien opent het zelfs deuren waar je nog nooit over na hebt gedacht. Door eens in de zoveel tijd je loopbaan onder de loep te nemen én je positie op de arbeidsmarkt te verkennen, kun je gerichter aan de slag met jouw ontwikkelpunten en kun je gemakkelijker meebewegen met verandering. Dus, kom in actie, probeer wat uit en raak gemotiveerd door wat je plezier geeft. Het maakt niet uit wat! Maar het belangrijkste is: blijf bij jezelf.

Optios kan je helpen
Optios doet er alles aan om de werknemer (weer) in beweging te krijgen en te motiveren. Altijd vanuit een positieve benadering en altijd bedoeld om de blik van de medewerker te verruimen en aan de slag te gaan met zijn of haar (verborgen) talenten. Dit doen wij door middel van onder andere: een Periodieke Loopbaan- en Arbeidsmarktscan, Talentenanalyse of Loopbaanadvies. Deze diensten zijn voor alle werknemers in te zetten. Ook voor werknemers die liever niet veranderen.

Meer weten hoe Optios hierbij kan helpen? Kijk op onze site of neem contact op met een van de professionals van Optios via info@optios.nl of bel 088 0313880.

Foto Sabien

 

 
Re-integratiespecialist en Loopbaanprofessional
Sabien Coenen is werkzaam als Directeur bij Optios B.V.,
onderdeel van de ParaDIGMA groep

 

Laatste nieuws