Invloed van de werkstress

Stress op de werkvloer is beroepsziekte nummer 1. Een derde van het werkgerelateerde verzuim wordt veroorzaakt door werkstress. Daarnaast zorgt werkstress onder andere voor een verlaagde productiviteit en minder werkplezier. Werkstress is dus nadelig voor zowel werkgevers als medewerkers.

Wat kunt u als werkgever aan werkstress doen?

Als werkgever speelt u een grote rol in het voorkomen van stress en hierdoor kunt u er ook iets aan doen. Allereerst is het namelijk belangrijk om de oorzaak van de werkstress aan te pakken. Zorg ervoor dat de communicatie open is en dat uw medewerkers zich veilig voelen om openlijk te praten en de oorzaken van hun werkstress op tafel te leggen. U kunt er ook voor zorgen dat uw medewerkers voldoende energiebronnen ervaren. Doen ze het werk waar ze goed in zijn? Hebben zij voldoende inzicht in hun sterke kanten en hun interesses? Is er een goede balans mogelijk tussen werk en privé? U kunt medewerker ook leren om om te gaan met een hogere werkdruk. Train hen bijvoorbeeld in timemanagement en prioriteiten stellen. Vergeet ook niet de goede en gezonde werkomgeving: denk hierbij aan gezond eten in het bedrijfsrestaurant, goede ventilatie, planten en rustige werkruimtes waar uw medewerkers ongestoord en geconcentreerd kunnen werken.

Diensten bij stressgerelateerde klachten

Bij Puls hebben we verschillende diensten die we bij stressgerelateerde klachten kunnen inzetten. Zowel preventief als vanuit het verzuim:

Jobcoaching

Bij jobcoaching kijken we mee met uw medewerker naar de werkzaamheden die de stress veroorzaken en zetten we passende tools in om ervoor te zorgen dat het voor de medewerker minder stressvol wordt. Jobcoaching kan ingezet worden als een medewerker in het verzuim is geraakt om de verzuimperiode te verkorten, maar kan ook zeker worden ingezet om verzuim te voorkomen! Voorkomen is beter (en goedkoper) dan genezen.

ACT-meting

ACT staat voor Analytical Competence Tool. De meting brengt in kaart welke talenten uw medewerker heeft (natuurlijke kracht), en nog kan ontwikkelen (ontwikkelpotentieel) en welke positieve eigenschappen onder stress bij uw medewerker veranderen naar negatieve eigenschappen (prestatiekracht). In een persoonlijk gesprek krijgt uw medewerker inzicht in de conclusies en welke persoonlijke eigenschappen hij of zij juist kan ontwikkelen of inzetten om meer vanuit persoonlijke kracht te werken. Hierdoor kan verzuim worden voorkomen.

Spoor 2 traject

Is uw medewerker uitgevallen door stressgerelateerde klachten en is het tijd voor een spoor 2 traject? Ook dan staat Puls voor u klaar. De spoor 2 trajecten bij Puls zijn maatwerk. We laten het traject dan ook zo goed mogelijk aansluiten op de mogelijkheden van uw medewerker en houden daarbij ook de richtlijnen van de Wet Verbetering Poortwachter in het oog. Nieuwsgierig naar een voorbeeld? Lees dan het verhaal van Jan.

Ondersteuning bij verzuim door werkstress

Wilt u meer informatie over onze dienstverlening bij stressgerelateerde klachten? Neem dan contact met ons op.

Neem contact op

Wilt u meer informatie ontvangen? Neem dan contact met ons op of vraag vrijblijvend een offerte aan.